Wat is geschikt om je paard te voeren? In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen kuilgras en hooi. En waarom je liever geen kuilgras kan geven aan je paard.

koeien
Koeien worden geacht melk en vlees te produceren. Hier is hun voeding op afgestemd. Koeienkuil is suiker en zetmeelrijk, vaak kort van structuur en “nat”. Goed voor de spijsvertering van koeien, en hun melkproductie.
Koeienkuil word gemaakt van zwaar bemest gras, wat kort afgesneden wordt en kort gedroogd op het land voordat het in balen wordt verpakt of in de kuil gaat. Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten en suikers die de koe nodig heeft om liters melk te kunnen produceren. Kuil bevat weinig droge stof, het is natter.
Paarden
Maar onze paarden hebben juist de Droge Stof (DS) uit langstelige voordroog of hooi nodig voor hun spijsvertering. Kuilgras voor paarden bevat ongeveer 55-65% droge stof. Hooi zelfs 80-85% DS per kilo. Het wordt gemaakt van meerdere grassoorten en kruiden, word minder bemest en bevat minder suiker. Het ligt ook langer op het land om te drogen.
Spijsvertering
Omdat de spijsvertering van een paard totaal anders is dan die van een koe, kan voedingsrijk kuil moeilijk verteerd worden. Het kan er zelfs voor zorgen dat de bacterieflora in de blinde en dikke darm verstoord worden wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.
Onder meer kan het leiden tot diarree, koliek of hoefbevangenheid. In het wild grazen paarden de hele dag en eten naar het aanbod van het seizoen. In het voorjaar sappig jong gras, maar naarmate het seizoen vordert wordt het gras stugger en droger.
Juist langstelig hooi of voordroog zorgt ervoor dat het paard hun spijsvertering goed gereguleerd blijft. Door er lang op te moeten kauwen produceren ze speeksel waarin stofjes zitten die ze nodig hebben voor de spijsvertering.
Een paard moet per dag ongeveer 2% DS van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer hebben. Dus een paard van 600 kg krijgt 12kg ruwvoer verdeeld over de dag. Krijgt hij ook krachtvoer dan is het 2.5% DS van het lichaamsgewicht inclusief krachtvoer. Dus voordroog/hooi plus krachtvoer samen tot een gewicht van 15 kg.

Maagzuur
De meeste paarden die gestald staan krijgen op vaste tijden voer, maar hun spijsvertering is nog steeds als die van het wilde paard.
Het beste zou zijn als ze ’s ochtends eerst voordroog of hooi zouden krijgen en daarna pas krachtvoer. Dit omdat ze de hele nacht zonder ruwvoer hebben gestaan, de maag leeg is, en krachtvoer ervoor zorgt dat er nog meer maagzuur geproduceerd wordt.
Als er al hooi in de maag is mixt dit met het krachtvoer en verdwijnt zo minder snel in de darmen waardoor de voedingstoffen beter worden opgenomen.
Voeren
Door ervoor te zorgen dat ze meerdere keren per dag gevoerd worden, en niet te lang (max 6 uur)zonder ruwvoer staan voldoen we beter aan hun behoeften en wordt het maagzuur ook beter afgevoerd. Paarden maken namelijk constant maagzuur aan. Wat betekent dat er ’s avonds (liefst zo laat mogelijk) ook nog een keer ruwvoer gegeven moet worden.
Samenvattend
Een paard heeft verdeeld over de dag genoeg ruwvoer nodig, ongeveer 3 à 4 porties op een dag. Voor het voeren van krachtvoer en zo laat mogelijk op de avond nogmaals om maagproblemen te voorkomen en verveling tegen te gaan.