Van binnen bekeken, een dissectie!

Om als sportmasseur voor paarden goed te weten waar je mee bezig bent tijdens een massage is het interessant om dissecties te volgen. Tijdens een dissectie ontleed je een (deel van) een paard. En er is geen betere leermeester dan het paard zelf! Ik heb tot nu toe 3 dissecties gedaan. De hals, voorbeen en rug. De allereerste keer dat je een dissectie bijwoont is het wennen. Maar als je de drempel hebt genomen is het alleen maar interessant. Ik heb veel respect voor mensen die hun paard voor deze doeleinden ter beschikking stellen.

Dissectie paardenrug rinafroger sportpaardenmassage

Anatomische kennis opdoen

Tijdens de opleiding doe je de anatomische kennis op van plaatjes, bijvoorbeeld uit het boek The ABC of the horse. Er is ook de mogelijkheid om naar de snijzaal van de faculteit in Utrecht te gaan. Hier liggen geprepareerde delen van het paard, maar deze zijn al zo vaak gebruikt dat het toch heel anders is als het “vers” voor je ligt. In het boek the ABC of the Horse staat alles vermeld zoals het “zou moeten” zijn. Maar in het echt zijn er verschillen met het boek. En ieder paard is ook weer anders. Alleen al het ras kan ervoor zorgen dat er verschillen zijn met de anatomie uit de boeken. In het boek gaan ze uit van 18 ribben, maar er zijn rassen met 17 ribben.

Dissectie oftewel ontleden.

Een tijd terug heb een dissectie  gedaan van het voorbeen. Als je paard een peesblessure heeft wordt er een echo gemaakt om te kijken waar het zit en hoe groot de schade is. Vaak is het moeilijk om te begrijpen wat je ziet op de beelden, vooral als het een van de eerste keren is. Wat zie je? En als de dierenarts dan zegt dat het de tussen pees is? Maar hoe ziet die tussenpees er dan uit en waar zit hij precies? Als je dan tijdens een dissectie een been stapje voor stapje ontleed, ziet hoe alles in elkaar zit dan vergeet je het nooit meer en kun je het als masseur ook beter uitleggen aan je klanten.

Dissectie van de rug

De laatste dissectie die ik heb gedaan was die van de rug. Ik weet dat de spieren die over de rug lopen liggen tegen de doornvormige uitsteeksels van de ruggengraat. Maar als je dit dan los prepareert zie je pas echt hoe groot deze spieren zijn. Welk volume ze hebben. Hoe ingenieus alle spieren, peesjes en ligamenten naast elkaar en met elkaar verweven zijn om zo optimaal mogelijk het skelet te kunnen dragen. Ik weet tijdens een massage welke spieren ik onder mijn handen heb. Maar ik begrijp nu nog beter de omvang van deze spieren en hun werking, en het belang dat ze soepel en los kunnen bewegen.

Stel je vraag

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogbericht? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.