De spijsvertering van je paard en ruwvoer!

Even een blik in de maag van het paard! De spijsvertering van een paard is ingericht op de hele dag grazen. In het wild graast een paard de hele dag, op de paar uur na die hij slapend doorbrengt. Daarom maakt een paardenmaag constant maagzuur aan. Bij de mens wordt alleen maagzuur geproduceerd als er eten in de maag komt. Bij een paard dus ook als de maag leeg is. Als een paard te lang zonder ruwvoer staat bestaat de kans op het ontwikkelen van maagzweren, omdat het maagzuur niet weg kan. Maagzuur is nodig voor het verteren van het voedsel. En het is dan aan ons om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruwvoer krijgen aangeboden zodat ze niet zonder staan.

 

ruwvoer rinafroger sportpaardenmassage maagzuur

De meeste van onze paarden staan niet de hele dag op de wei, maar een deel van de dag op stal. Ruwvoer voer je het liefst meerdere keren per dag, en zo laat mogelijk op de avond nog een keer voor de nacht. Bij voorkeur zit er ook niet langer dan 6 uur tussen de voerbeurten, dus is het goed om als eerste ’s ochtends ruwvoer te geven. De hoeveelheid die een paard nodig heeft per dag is 1 tot 1.5 kilo per 100 kilo lichaamsgewicht, dus ongeveer 6 tot 9 kilo per dag. Weeg dus eens een keer hoeveel jij geeft.

Ruwvoer is de basisbehoefte van een paard, net als voldoende schoon drinkwater. Daarna ga je kijken welk en hoeveel krachtvoer hij nodig heeft.