Behandeling bij klachten in de nek en hals

Als je paard moeite heeft met nageven, stelling en buiging dan kan het zijn dat de spieren van de nek en hals vast zitten. Dit kan het rijden minder makkelijk maken. Een paard wat teugelkreupel is kan last hebben van de spieren aan de onderkant van de hals. Regelmatig masseer ik paarden met klachten in de nek en hals. Hieronder lees je meer over mogelijke oorzaken, de anatomie van de nek en hals en leg ik uit hoe ik paarden met deze klachten behandel. 

De anatomie

In de hals zitten 7 halswervels, diverse grote en hele kleine spieren. De spieren boven de wervels zijn de dragende spieren, zij heffen hals en hoofd omhoog, en zorgen ervoor dat de hals opzij gebracht kan worden. Aan de onderkant van de hals zitten spieren die vanaf het borstbeen naar de kaak en het tongbeen gaan, of van de nek naar de schouder. Tussen de wervels zitten diverse kleine spieren, pezen en ligamenten die de wervels bij elkaar houden.

equine-muscle-humananatomylibrary.jpeg

Mogelijke oorzaken

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van klachten in de nek en hals:

  • Ongelijke belasting
  • Afgenomen spierkracht
  • Een probleem met de halswervels 
  • Strakke spieren in de hals
  • Strak in de gehele bovenlijn (hals en rug)
horse-skeletan-inkymousestudio.jpeg

Wat kan de Sportmasseur doen?

Met een sportmassage kan ik de spieren losmaken zodat de mobiliteit weer optimaal is. Dit doe ik door het toepassen van verschillende massagetechnieken zoals:

Ter aanvulling krijg je stretchoefeningen om zelf je paard te kunnen ondersteunen tussen de sportmassage afspraken door.

Maak gelijk een afspraak

Neem contact met mij op om korte termijn een afspraak in te plannen.