Anatomische kennis, onmisbaar om beter te trainen?
Eigenlijk zou iedere ruiter een basiskennis moeten hebben van de anatomie van het paard. Zodat je weet hoe een paard in elkaar zit, wat de invloed van training is op spieren, gewrichten, ligamenten en pezen. Dan begrijp je wat je training voor invloed heeft op het paardenlichaam.
Paarden moeten de tijd hebben om uit te groeien. Rond hun achtste levensjaar zijn alle botten uitgegroeid en waar nodig met elkaar vergroeid. Alles wat daarvoor “beschadigd” raakt kan de rest van het leven invloed hebben op het paard.

Afwisseling in je training.
Maar kijk ook eens naar je training. Is je training gevarieerd? Dat wil zeggen wissel je dressuur af met bijvoorbeeld cavaletti werk, een sprongetje, buitenrit, longewerk of een vrije dag? Of rijd je iedere dag hetzelfde rondje, train je iedere keer dezelfde oefeningen om die maar goed onder de knie te krijgen?
Want behalve lichamelijk fit is het ook belangrijk dat je paard geestelijk fit blijft. Ga je rijden wissel dan iedere keer af wat je doet, heb je gekregen wat je wilde bereiken in de training? Ga dan lekker uitstappen. Want blijven herhalen zorgt voor vermoeidheid waardoor je paard misschien weer minder scherp wordt en de oefening niet meer lukt.
Zo voorkom je dat jouw paard het werk niet meer leuk vindt en jij je training eindigt met een ontevreden gevoel. Want als je was gestopt toen het wel goed ging dan was je afgestapt met een goed gevoel. Een training hoeft niet per se lang te duren om goed te zijn. Kijk naar het resultaat van het gevraagde, is het goed beloon je paard dan door te stoppen.
