Anatomie van het paardenhoofd

Het paardenhoofd heeft een complexe anatomie. Veel problemen kunnen ontstaan doordat er iets vast zit. In dit artikel ga ik dieper in op de anatomie van het paardenhoofd, welke problemen er kunnen ontstaan tijdens het rijden en hoe je deze kan oplossen. 

Via het hoofd “controleren” we het paard. Omdat we er een halster of hoofdstel omheen doen hebben we die controle. Als het paard ergens in het lijf ongemak ervaart dan kan dat zich ook uiten via het hoofd.

Het paardenhoofd is verbonden met de hals door spieren en fascia. Aan de buitenzijde van de schedel liggen de spieren die de mond en de oren laten bewegen. Aan de binnenzij zit de tong.

Paardenhoofd anatomie Via het hoofd “controleren” we het paard.rinafrogersportpaardenmassage
Bron: ABC of the horse
paardenhoofd anatomie Via het hoofd “controleren” we het paard.
Bron: ABC of the horse
paardenhoofd anatomie Via het hoofd “controleren” we het paard.
Bron: ABC of the horse

De spieren die van het borstbeen of de schouder naar het hoofd lopen hebben een aanhechting aan de binnenzijde van de onderkaak of aan het tongbeen. Aan de bovenzijde zijn het de dragende spieren van de hals waarmee het hoofd verbonden is. Zij tillen het hoofd op. Door het ontspannen van deze spieren kan het paard de hals laten zakken.

paardenhoofd anatomie
Bron: ABC of the horse
Spieren van borstbeen naar tongbeen
Bron: ABC of the horse
M. Longus capitis
Bron: ABC of the horse
Spieren van borstbeen naar kaak
Bron: ABC of the horse

Omdat spieren door het hele lichaam met elkaar verbonden zijn uiten problemen zich vaak via het paardenhoofd, bijvoorbeeld hoofdschudden, teugelkreupel of de tong uit de mond tijdens het rijden. Of het paard zet de kaken op elkaar.

Eigenlijk elk ongemak wat een paard in zijn lijf voelt kan resulteren in het vastzetten van de kaak of halsspieren, wat het paard ook maar kan “bedenken” om het ongemak niet of minder te voelen.

Sportmassage

Merk jij dat je paard vast zit in de hals, zijn tong buitenboord steekt of de kaken strak op elkaar houdt tijdens het rijden? Laat je paard dan eens los masseren door een sportmasseur. Een sportmasseur kan gericht problemen aanpakken en je advies en oefeningen geven voor een optimaal resultaat.

Wil je meer weten over sportmassage of het management van je paard?

Lees dan een van mijn andere kennisartikelen of maak een afspraak voor een behandeling.