Anatomie van de voorbenen

Sommige paarden hebben heel veel voorbeengebruik. Andere zijn wat gelimiteerd daarin. Maar ieder paard heeft ze, voorbenen. Paarden lopen van nature meer op de voorhand. Afhankelijk van waar je bent in je training is het gewicht in eerste instantie dus ook meer op de voorhand. Doormiddel van training zorg je ervoor dat het gewicht meer op de achterhand komt zodat de voorhand vrijer kan bewegen.

de voorbenen van je paard
de voorbenen van je paard
de voorbenen van je paard

Afbeelding: Landing paard

Als je met je paard gaat springen, hoe zit het dan met het gewicht? Ook een springpaard wil je meer op de achterhand hebben. Hij heeft veel kracht achter nodig voor de afzet voor de sprong. 

In de landing na de sprong komt al het gewicht van je paard in eerste instantie op één voorbeen terecht, onmiddellijk gevolgd door het tweede voorbeen en dan pas de achterbenen. Bedenk eens wat voor belasting dat is op de spieren, pezen en ligamenten als daar een gewicht van gemiddeld 600/700 kilo op neer komt. 

Men schat dat de krachten op de voorbenen tijdens de landing ongeveer 2.5 keer het gewicht van het paard zijn afhankelijk van de hoogte van de sprong. Tijdens de landing worden de tussenpees en de diepe buigpees zover uitgerekt dat de kogel de grond raakt.

Spieren

Zoals je op onderstaande plaatjes kan zien zitten er alleen boven de voorknie spieren op het been. Deze gaan ter hoogte van de knie over in pezen. Deze pezen lopen door tot aan de voet of zelfs tot in de voet. Peesweefsel is stug. Het is sterk, maar eigenlijk ook heel kwetsbaar door de grote krachten die erop worden uitgeoefend. 

Peesweefsel bestaat voor het grootste deel uit collageen en zijn slecht doorbloed. Daarom is de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen beperkt. Als de pezen beschadigd zijn dan is herstel vaak moeilijk/langdurig.

de pezen en spieren voorbeen paard
Bron: paardenmassage
Bron: ABC of the horse

Na een cross/springtraining of wedstrijd heeft peesweefsel ongeveer 8 dagen nodig om te herstellen. Peesblessures ontstaan meestal door micro beschadigingen. Als er niet genoeg hersteltijd is kunnen deze uitgroeien tot een grote beschadiging van het weefsel. Helaas komt het ook voor dat door trauma een peesblessure ontstaat.

Voorkomende problemen

Een aantal andere klachten die kunnen ontstaan door te zware overbelasting of trauma aan de voorbenen zijn:

  • Bursitis olecrani (ook wel legger genoemd): Slijmbeursontsteking boven aan het been. Komt door liggen op de harde ondergrond of irritatie van het hoefbeslag.
  • Fractuur van het griffelbeentje: De losse stukje worden chirurgisch verwijderd.
  • Schiefel: zwelling tussen bot en botvlies veroorzaakt door trappen of aantikken van het been. Als de schiefel warm is goed om te koelen. De schiefel kan door rust soms weggaan en kan in sommige gevallen chirurgisch verwijdert worden.
  • Gallen: deze zitten vaak rond de kogel. Er zit dan vocht in de peesschede. Zijn ze nieuw dan kun je koelen, oudere verdwijnen niet meer.  

Wil je meer weten over sportmassage?

Lees dan een van mijn andere kennisartikelen of maak een afspraak voor een behandeling.