Als het goed is laat je meerdere keren per jaar de mest van je paard onderzoeken op wormeitjes. Zijn er teveel eitjes aanwezig dan krijgt je paard een wormenkuur. Maar wie laat ook zijn mest controleren op zand?
Het zou goed zijn als je de mest van paard ook op zand laat controleren. Vooral nu na een lange droge periode bestaat de kans dat je paard veel zand binnenkrijgt. En dit kan tot grote problemen lijden.


Wat teveel zand kan doen!
Ik heb het helaas bij een van mijn eigen paarden ervaren wat te veel zand te weeg kan brengen. Ondanks dat bij elke mestcontrole ook op zand werd gecontroleerd en hij indien nodig ook een zandkuur kreeg.
Mijn paard heeft maagzweren gehad, dus toen hij weer begon te geeuwen was mijn eerste gedachte dat hij weer maagzweren zou hebben. Daar is hij voor behandeld maar hij werd er niet beter van. Hij wilde steeds minder meewerken tijdens het rijden, en uiteindelijk wilde hij niet meer aandraven.
Er werd een maagscopie gedaan en daarop was te zien dat de maagzweren waren genezen. Maar de scope kon niet door de maag naar de darmen omdat die volzaten. Er is toen een röntgenfoto gemaakt. Hierop was te zien dat hij een laag zand van 5 tot 7 centimeter dik in de darmen had. Dit staat gelijk aan ongeveer 20 kilo! Dus niet zo gek dat hij niet wilde werken.
Hij is behandeld met Sand Oil, en sucralfaat (maagbeschermer) en aanvullend krijgt hij nu om de 4 weken een week lang 750 gram psyliumzaadjes door de slobber.

Opgelost.
Het heeft bijna 9 maanden geduurd voordat we na de mestcontrole te horen kregen dat hij helemaal schoon is. Maar we blijven alert. Nu laten we iedere keer met de mestcontrole voor eitjes ook op zand controleren. Zo kunnen we gelijk actie ondernemen als er toch weer zand wordt aangetroffen en erger voorkomen.
Wil je meer weten over sportmassage?
Lees dan een van mijn andere kennisartikelen of maak een afspraak voor een behandeling.