Hoe staat je paard erbij?

Elk paard is anders en daarmee ook de beenstand. De beenstand heeft ook invloed op de manier van lopen en als gevolg ook de bespiering. Heb je wel eens gekeken hoe jouw paard erbij staan? In deze blog leg ik je meer uit over de verschillende standen.

Vanaf de geboorte

Soms wordt een veulentje geboren met een afwijkende beenstand. In de meeste gevallen komt dit goed als het veulen gaat bewegen en de botten en pezen sterker worden. Dit kan tot 6 maanden. Hierna zijn de groeiplaten in de benen dichtgegroeid en kan alleen met hulp van buitenaf de beenstand nog gecorrigeerd worden.

Het kan ook voorkomen dat de afwijkende beenstand aanwezig blijft. Wordt het veulen met een bokvoetje geboren dan moet dit wel gelijk behandeld worden in overleg met je dierenarts en hoefsmid.

Een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van beenstand correctie bij veulens is het tapen. Voor meer informatie over deze techniek en resultaten kun u terecht bij www.equi-massage.nl

beenstanden veulen tapen paard tapen

De ideale beenstand

De ideale beenstand bestaat niet. Hoe groter de afwijking is, hoe groter de kans op schade aan botten, pezen en ligamenten. Het is van belang om te onderzoeken of er een correctie gedaan kan worden door een andere manier van bekappen of hoefbeslag.

Afwijkende beenstanden kunnen ontstaan door verkeerd beslag, geen goede graashouding (graasvoetje) of andere factoren van buitenaf.

Hoe kun je afwijkende beenstanden herkennen?

Als je paard (vierkant) op de poetsplaats hebt staan, kijk dan eens hoe de benen van je paard staan. Ga op een afstandje naast je paard staan, staan de benen recht onder de schouder naar beneden? Staan ze wat meer naar achter onder de massa? Staat je paard met een holle knie, of staat de knie iets naar voren? Zijn de knieën gelijk?

Kijk ook hoe de hoeven op de grond staan, zij moeten vanaf de zijkant gezien een hoek van 45° maken.

Een aantal afbeeldingen ter illustratie.

Afwijkende beenstanden paard.
illustratie: Renate Holtrop

Vooraanzicht voorbenen.

  1. Ideale stand
  2. Bodem wijd
  3. Bodem nauw
  4. Franse stand, de hoeven staan naar buiten gedraaid.
  5. Toontreder.
  6. X-benige stand. De knieën staan dichter bij elkaar, de voeten wijder.
afwijkende beenstanden paard
illustratie: Renate Holtrop

Zijaanzicht voorbenen paard.

  1. Normale stand
  2. Hol in de knieën, die knie komt achter de loodlijn. Hierdoor ontstaat minder goede stabiliteit en overbelasting van de pezen. Hier komt meer rek op te staan.
  3. Ondergeschoven stand, de voorbenen staan meer onder de massa, achter de loodlijn.
  4. Bokbenig, de knie komt voor de loodlijn, maar de onderarm achter de loodlijn.
  5. Hol in de knieën
  6. Week gekoot
  7. Steil gekoot

De spieren

De stand van de paardenbenen heeft ook invloed op de bespiering van je paard en hoe ze deze gebruiken. Als de benen een afwijkende stand hebben kunnen de spieren overbelast raken en kan een massage helpen om ze weer los te maken. Zeker als er een correctie plaats vindt zoals ander beslag is een massage ter ondersteuning van de nieuwe beenstand een aanrader.

Wil je meer weten over sportmassage?

Lees dan een van mijn andere kennisartikelen of maak een afspraak voor een behandeling.