Waar je op moet letten als je een hoofdstel koopt!

Hoofdstellen zijn er in alle soorten en maten de een nog mooier dan het andere. Maar waar moet je op letten als je een hoofdstel koopt wat is belangrijk? Dat het mooi is of dat het jouw paard goed past. Een hoofstel mag namelijk nergens knellen of op een plek zitten waar het paard belemmerd wordt in beweging of ademhaling. Ik heb een aantal aandachtspunten voor je uitgewerkt. 

  • Het kopstuk moet precies passen in de “gleuf” achter de oren, voor de rand van de 1e halswervel die je daar kan voelen.
  • De frontriem moet precies passen en mag de bakstukken van het hoofdstel niet naar voren trekken omdat ze dan aan de onderkant van de aanzet van de oren irritatie kunnen geven.
  • De bakstukken moeten ruim onder de ogen over de wangen van het paard liggen.
  • De neusriem ligt twee vingers onder het “jukbeen” van het paard.
  • De neusriem mag ook nooit te strak zitten. Je moet minimaal twee vingers tussen neusriem en neus kunnen leggen.
Waar je op moet letten als je een hoofdstel koopt Rina Froger sportpaardenmassage hoofdstellen
waar je op moet letten als je een hoofdstel koopt rinafrogersportpaardenmassage.nl hoofdstellen

Heb je een hoofdstel met een lage neusriem dan mag deze niet te laag op de neus liggen. Als het te laag ligt dan ligt het op het kwetsbaarste gedeelte van het neusbot, waar het niet meer zo dik is. Dit gedeelte kan breken bij een harde onverwachte actie.

Let ook goed op waar de gespen van het bakstuk en de neusriem op de wangen liggen. Liggen ze te hoog, bijvoorbeeld ter hoogte van het kaakgewricht dan kan dit irritatie veroorzaken.

paardenschedel rinafrogersportpaardenmassage
paardenschedel paardenmassage

En verder....

Hoofdschudden, wondjes aan de binnenzijde van de wangen, kunnen het gevolg van een niet goed passend of te strak zittend hoofdstel zijn. Kijk dus goed hoe het hoofstel van jouw paard zit en pas dit eventueel aan.

Tijdens een massage wordt ook het hoofd van het paard gedaan. Wil je meer weten over massages? Neem dan contact op met mij.