3 tips om de proprioceptie van je paard te trainen.

Nu wedstrijd gericht trainen vergt enige motivatie. Want wanneer kunnen we weer op wedstrijd? Sta je op een stal met mogelijkheid om lekker buiten te trainen op een galoppeerbaan, een grote springtuin of ruime dressuurbaan dan kun je nog lekker variëren. Want nu alle stallen gesloten zijn voor trainingen van buitenaf moet je het doen met wat je thuis hebt.  Dus creativiteit is geboden.

3 tips om de proprioceptie van je paard te trainen Rina Froger Sportpaardenmassage

Nu kun je mooi de proprioceptie van je paard trainen. Wat is proprioceptie hoor ik je denken!! Proprioceptie is het vermogen om de positie van het eigen lichaam of lichaamsdelen waar te nemen. Bijvoorbeeld: als jij je ogen dicht doet en dan je arm uitsteekt kun je die met je andere hand zo pakken. Je weet waar je uitgestoken arm zich bevind, ook met je ogen dicht.

Om dit bij je paard te ontwikkelen kun je:

  • balkjes lopen. Leg op diverse plekken in de bak een balkje neer. Ga lekker rijden een neem regelmatig een balkje mee in stap, draf of galop. Zo leert je paard op te letten waar hij zijn voeten zet (proprioceptie)
  • leg de balkjes op een rijtje, op 1 grote stap afstand en ga er dan in draf overheen. Als je de afstand iets korter legt dan moet je paard iets verzamelen. Leg je de balken iets verder uit elkaar dan moet je paard meer strekken.
  • leg de balkjes om en om op een verhoging. =/- 20 cm. De ene balk links iets hoger en de volgende rechts. Met deze oefening moet je paard dus ook weer goed opletten waar hij zijn voeten zet.  

Deze oefeningen kun je regelmatig herhalen, als leuke afwisseling tijdens je dressuurtraining.