Alles wat je wilt weten over Fascia

Fascia (bindweefsel) is het grootste orgaan van het paard en zit om iedere spier, bot, pees en orgaan in het lichaam. Het is het vliesje wat je wel eens om een kipfiletje hebt. Het verbindt structuren en zorgt ervoor dat ze als één of los van elkaar kunnen functioneren. Het is een zintuigelijk weefsel en net zo belangrijk als horen en zien. In dit artikel ga ik je meer vertellen over Fascia, wat het doet en wat het is.

spierweefsel paarden rina froger sportpaardenmassage

Hoe zit Fascia eruit?

Afhankelijk van waar het zit, is het een dun of dikker wit vlies wat om bijvoorbeeld een spier heen zit. Nu bestaat een spier uit allemaal strengetjes, en om elk strengetje zit ook weer fascia. Zonder fascia zou het weefsel in een spier verkleven en niet meer kunnen functioneren. Fascia beschermt onder andere de organen, verbind weefsels, vermindert frictie tussen bewegende weefsels.

Beschadigingen

Fascia kan ook beschadigd raken, bijvoorbeeld na een blessure, een wond, kan de fascia hard worden, verkleven. Dit kan de functie van een spier of een orgaan beperken. Met diverse technieken kan het weer los gemaakt worden. Maar soms is de schade groter en dan wordt de elasticiteit niet meer zoals het was. Ook leeftijd heeft invloed op de kwaliteit van het weefsel.

Hoe houd je fascia gezond?

Door juiste training, oefeningen om spieren sterk te maken, stretchen, variatie in training, goed passend zadel en hoofdstel, goede voeding en voldoende drinken, rust en regelmatig masseren of zachte weefseltechnieken help je fascia los en gezond te houden.