Alle paarden ongeacht welke discipline hebben recht op een sportmassage, maar eventingpaarden verdienen in mijn ogen toch net dat beetje extra. In dit artikel leg ik uit waarom.

Eventingpaarden presteren in drie onderdelen, dressuur, springen en de cross-country. Maar worden natuurlijk ook getraind voor deze onderdelen. Dus behalve de wedstrijden waarin gesprongen wordt zijn er ook de dressuur, spring- en crosstrainingen. En deze zijn vaak intensiever dan een wedstrijd:
- Tijdens de training worden lijntjes diverse keren herhaald om ze vloeiend te kunnen springen.
- Er is de galoptraining om het uithoudingsvermogen te verbeteren.
- En dan is er nog het grote aanbod van eventingwedstrijden. Waarvan er de laatste jaren (met uitzondering van 2020) alleen maar meer van gekomen zijn. Wat het voor een ruiter met maar 1 paard lastig kiezen maakt.
Wat kan je paard aan?
Juist voor eventingpaarden zijn herstelmomenten belangrijk. Peesweefsel heeft 8 tot 10 dagen nodig om te herstellen na het springen of een cross. Laat eens iemand turven hoeveel sprongen je maakt tijdens een spring- of crosstraining. Ik denk dat je geen idee hebt hoeveel dat er daadwerkelijk zijn. Dus is het belangrijk om een goed trainingsschema en wedstrijdschema te maken om te zorgen dat je paard niet overbelast raakt.
Ja, een sportmassage kost geld. Maar je bent ervan verzekerd dat je paard regelmatig wordt gecontroleerd op onregelmatigheden en dat zijn spieren worden losgemaakt. Bedenk ook dat een geblesseerd paard meer kost. Niet alleen in geld maar ook het gemiste wedstrijdseizoen.