De rug van het paard.

De rug van het paard bestaat uit de wervelkolom. Daar overheen lopen een aantal spieren. Deze functioneren als een groep. Diegene die ik met masseren “in de hand” kan nemen wil ik in dit artikel met je doornemen. De overige spieren liggen diep en worden beïnvloed door de ontspanning of spanning van de omliggende spieren.

 

rug Sportmassage Rina Fröger ESVEO Fotografie

Hoe spieren van de rug kunnen functioneren wordt beïnvloed door onder ander het zadel, past dit goed, en de ruiter. Enkele voorbeelden zijn het gewicht van de ruiter, is de ruiter mee in de beweging of heeft de ruiter moeite met zijn balans en stoort zo de beweging van het paard. Er zijn dus diverse redenen waarom een paard zijn rug vast kan houden of ontspannen.

De M. Iliocostalis

Tegen de wervelkolom aan ligt de M. Iliocostalis. Deze spier bestaat uit het thoracale deel (wervelkolom) en het cervicale deel (de hals). De spier hecht aan op de 7e halswervel en en het lumbale deel hecht aan op de achterhand. Deze spier stabiliseert de rug en is medeverantwoordelijk voor buiging

Rugspieren paard rina froger sportpaardenmassage paardenmassage
bron ABC of the Horse

De M. Longissimus

Dit is de lange rugspier, deze ligt bovenop en hecht aan op de halswervels (C4 t/m C7) en loopt naar het heiligbeen. Ook deze spier bestaat uit meerdere delen, waarvan er ook nog delen doorlopen naar de hals.

 

rugspieren paard rinafroger sportpaarden massage paardenmassage
Bron ABC of the Horse

De M. Spinalis

Deze spier ligt op de wervels dicht bij het bekken (T13-T18) en loopt naar de voorste rugwervels en de hals (T1-T7 en C3-C7). Hij stabiliseert de rug, tilt de hals en buigt de hals naar opzij.

rugspieren paard rinafroger sportpaardenmassage paardenmassage
bron ABC of the horse

Zo zie je dat een paard waarvan de rugspieren vast zitten ook moeite heeft om zijn hals te laten vallen, want spieren vanuit de rug hechten ook aan op de halswervels. Bovengenoemde spieren werken natuurlijk samen met diverse andere spieren die in de rug en hals lopen.

Controle!

Het is heel belangrijk om regelmatig je zadel te laten controleren door de zadelmaker. Maar kijk ook eens in de spiegel als je aan het rijden bent of laat je filmen vooral van achteren. Dan kun je zelf ook zien of je recht boven je paard zit, en of je zadel recht blijft liggen.

Probeer goed mee te zijn in de beweging van je paard. Heb je hier moeite mee las dan tijdens het rijden regelmatig stap pauzes in. Dit helpt jou ontspannen maar ook de rug van je paard kan dan ontspannen.

Voelen

Sta je naast je paard voel dan eens hoe de spieren van de rug aanvoelen. Maak een strijkende beweging van schoft naar start langs de wervelkolom. Hoe reageert je paard? Drukt hij zijn rug weg? Blijft hij rustig staan? Hoe voelen ze spieren aan? Zijn ze hard of zit er een licht verende beweging in?  

Afspraak maken!

Twijfel je over wat je voelt en hoe je paard reageert? Maak dan een afspraak met mij en we gaan samen kijken naar de spieren van je paard en zijn functioneren.