Teugelkreupel, wat is dat?

Een paard wat teugelkreupel is loopt zonder ruiter op z’n rug regelmatig, maar met ruiter onregelmatig. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn bijvoorbeeld, het bit, het zadel of een blokkade in de wervelkolom. Een van de mogelijke oorzaken dat ik in dit artikel wil behandelen zijn de spieren. De spieren die ik als sportmasseur “in de hand” kan nemen of die daar direct mee verbonden zijn. Want er zitten er nog veel meer in de hals.

De M.Brachiocephalicus

De M.Brachiocephalicus hecht aan op het slaapbeen en gaat naar de bovenarm (humerus). Deze spier zorgt mede voor het voorwaarts brengen van het voorbeen. Als het been op de grond staat zorgt het voor de zijwaartse beweging van de hals.

ABC of the horse rina Froger Sportpaardenmassage
bron: ABC of the horse Pauli Grönberg

De M. Sternocephalicus

In de hals zitten diverse spieren. Een aantal van deze spieren zitten vast aan de kaak van het paard of het tongbeen. Deze lopen aan de onderzijde van de hals naar het borstbeen van het paard. Dit is onder andere de M. Sternocephalicus. Deze spier opent de mond, en zorgt voor flexie van het hoofd.

bron: ABC of the horse Pauli Grönberg

De M. Omohyoideus

Deze spier begint aan een spier aan de  binnenzijde van het schouderblad en loopt naar het tongbeen. De M. Omhyoideus trekt het tongbeen terug.

Dit zijn natuurlijk niet de enige spieren die in de hals zitten.  Maar die wil ik in een volgend artikel behandelen

ABC of the horse Rina Fröger sportpaarden massage paardenmassage
bron: ABC of the horse Pauli Grönberg

Oorzaak teugelkreupel

Als een paard niet van achter naar voren gereden wordt, maar te veel in de krul “getrokken” wordt zonder voorwaartse drang, dan kunnen deze spieren stug worden. Het paard gaat zich vasthouden. Als deze manier van rijden maar lang genoeg duurt kan dit teugelkreupelheid veroorzaken

Oplossing

Rijd je paard actief van achter naar voren, met een zacht weerstand biedende hand. Laat je paard tijdens de training ook regelmatig zijn hals strekken, dan voorkom je verzuring. Ondersteun je paard met sportmassages om de spieren los te maken en te houden.

Lees hier meer over sportmassages of vraag hier een afspraak aan.

Bronnen

ABC of the Horse – Atlas