De dressuur is de basis om je paard sterker te maken voor welke discipline dan ook. Ik hoor je denken. Ugh… dressuur. Maar het gaat niet specifiek om de oefeningen van de dressuur voor een proef te trainen, maar om je paard sterker, leniger en gehoorzaam te krijgen. Ik neem ze punt voor punt met je door.

Sterker
Sterker wordt je paard door het rijden van overgangen en tempowisselingen. Overgangen die correct worden gereden zorgen ervoor dat je paard de achterhand goed gebruikt. Want we weten dat de motor van je paard in de achterhand zit. Als je paard actief is in de achterhand kan hij over de rug aandraven, aangalopperen, weer terugkomen in draf of stap. Alles netjes aan de teugel en over de rug. Een paard wat te veel op de voorhand loopt “duikt” in de overgangen. Als je ernaar kijkt lijkt het ook of het paard in de voorhand lager is dan achter. De achterbenen zijn vaak achter de massa en de hals is laag. Een paard wat goed op de achterhand is richt zich ook vanzelf op, want daar is dan ruimte voor. Kracht heb je voor elke discipline nodig. En een paard wat goed op de achterhand loopt heeft minder kans op overbelasting van de voorbenen.
Leniger
Leniger wordt je paard van de oefeningen uit de dressuur. Grote en kleine voltes, openen en sluiten van de volte, door een S van hand veranderen en schouderbinnenwaarts zijn hele goede oefeningen om je paard te laten buigen. Ook wijken is een goede oefening. In het springen wil je dat je paard rechtgericht is en dat je controle over de schouders hebt. Schouderbinnenwaarts en wijken zijn dan hele goed oefeneningen om je paard gehoorzaam aan het been te krijgen en rechtgericht.


Attenter of gehoorzamer
Door de dressuur oefeningen goed af te wisselen met tempowisselingen en overgangen moet je paard goed opletten wat je van hem vraagt. Zijn aandacht komt bij jou te liggen. Ze zeggen ook wel eens dat dressuur oefeningen wacht oefeningen zijn. Je paard moet wachten tot hij de hulpen krijgt om te wijken bijvoorbeeld. Blijf je oeverloos hetzelfde rondje draven of galopperen dan wordt je paard daar niet sterker van en zijn aandacht is dan misschien ook niet bij jou. Natuurlijk is het goed om eerst los te draven of galopperen, en begin je niet gelijk met allerlei oefeningen. Maar dit kun je goed afwisselen met overgangen om de aandacht te krijgen.
Wil je meer weten over sportmassage?
Ondersteuning met regelmatig herhaalde sportmassage’s zorgen ervoor dat je paard optimaal kan meewerken in de training en op wedstrijd. Lees dan een van mijn andere kennisartikelen of maak een afspraak voor een behandeling.