Obesitas bij paarden.

Paarden zijn in principe sobere dieren. In het wild leven ze van de grassen en kruiden die ze onderweg tegenkomen. En wij voeren ze krachtvoer voor betere prestaties. Maar als paarden meer gevoerd krijgen dan ze verbruiken, krijgen ze net als bij de mens vetopslag. Het vet hoopt zich op in het lichaam, rondom organen in de buik en in de borstholte. Het is dus heel belangrijk dat je goed kijkt wat je je paard voert en hoeveel. In de blog geef ik je een paar tips.

Obesitas bij paarden rinafroger sportpaardenmassage

Wat voer je?

We hebben nogal de neiging om 3 x per dag een schep krachtvoer in de voerbak te gooien maar heeft je paard dit wel nodig? Hoeveel werk verricht jouw paard? De meeste paarden staan een paar uur op de wei of in de paddock, werken een uurtje en staan verder op stal. Heb jij het wel eens uitgezocht hoeveel jouw paard werkt en te eten krijgt?

Van een Engelse trainer kreeg ik een tijd terug te horen dat ze de paarden weinig krachtvoer geven, wel voldoende voor de vitaminen en mineralen of een vitamine supplement, maar dat het overgrote deel van het voer bestaat uit ruwvoer van goede kwaliteit. Voor een wedstrijd krijgt een paard dan meer krachtvoer om de gewenste prestatie te leveren, maar na de wedstrijd gaat het weer terug in hoeveelheid krachtvoer.

Obesitas bij paarden rinafroger sportpaardenmassage
Gezond gewicht
Overgewicht

Wat zijn de risico's voor te dikke paarden?

  1. Overbelasting van gewrichten pezen en banden.
  2. Je paard kan minder gaan presteren, hij moet al dat gewicht maar meedragen.
  3. Bij ernstig overgewicht bestaat de kans op vettumoren. Deze ophopingen kunnen onderhuids komen te zitten, maar ook in de buikholte waar dan de kans op koliek ontstaat door afsnoering van de darm.
  4. Merries kunnen moeilijker drachtig worden, ze zijn onregelmatig hengstig, de kans op bevruchting is kleiner of verliezen de vrucht.
  5. Je paard kan insulineresistent worden. Het glucose/suikermetabolisme is ontregeld en je paard heeft te hoge insulineconcentraties in het bloed. Het risico op hoefbevangenheid is dan veel groter.
  6. Nerveuze of hete paarden kunnen er nog nerveuzer of heter van worden omdat ze de energie niet kwijt kunnen.

Hoe herken je een te dik paard?

Bij een paard wat goed op gewicht is kun je de ribben voelen. Als je met je hand over de ribbenkast van je paard gaat zonder druk uit te oefenen moet je de ribben kunnen voelen. Kun je de ribben zien dan is je paard te mager. Kun je de ribben van je paard niet voelen dan kan er sprake zijn van overgewicht.

Een andere plek om dit te controleren is de hals. Voelt de manenkam soepel of hard aan? Als die hard aanvoelt kan dit een indicatie zijn van overgewicht.

Ook rond de staartaanzet kun je kijken of een paard te dik is. Bij een te mager paard zijn hier holtes te zien, bij een te dik paard kun je het vet zien zitten. Nog een punt van herkenning is de gleuf die een paard bovenop op de achterhand krijgt. Bij sommige rassen (friezen) hoort dit maar bij de meeste rassen is het een teken van overgewicht.

Een afbeelding ter illustratie.

te dik paard, obesitas bij paarden, rinafrogersportpaaardenmassage

Overgewicht:

  1. De vorm van de spieren op de hals zijn niet meer zichtbaar
  2. Sponzig vet voel je langs de manenkam
  3. De ribben kun je alleen voelen als je stevig drukt op de ribbenkast
  4. Rond en achter de schouders zie je vet 
  5. Bekken en heup zijn moeilijk te voelen
  6. De achterhand is rond
  7. Vet rond de aanzet van de staart
  8. Er is een “gootje” zichtbaar op de rug en achterhand

Bij een obese paard zijn de ribben helemaal niet meer voelbaar, de spieren op de hals zijn niet meer zichtbaar, op meerdere plekke op het lichaam kun je vet waarnemen, bekken en heup zijn niet meer voelbaar, en het gootje op de rug en achterhand is nog dieper.

Hoe laat je je paard afvallen?

  1. Geef je paard een tijdje alleen goede kwaliteit ruwvoer (afhankelijk van de grootte van je paard +- 10kg per dag) en een vitaminesupplement. 
  2. Laat je paard meer (actief) bewegen. Eventueel meerdere keren per dag. 
  3. Let goed op wat je voert aan krachtvoer en voer voor wat je paard doet aan arbeid en wedstrijden. 

Wil je meer weten over sportmassage of het management van je paard?

Lees dan een van mijn andere kennisartikelen of maak een afspraak voor een behandeling.