De achterbenen van je paard

Elk paard is anders en daarmee ook de beenstand. De beenstand heeft ook invloed op de manier van lopen en als gevolg ook de bespiering. Heb je wel eens gekeken hoe jouw paard erbij staat? In deze blog leg ik je meer uit over de verschillende standen.

Hoe staan de achterbenen van jouw paard?

De achterbenen van je paard, hoe goed heb jij al eens gekeken hoe deze onder je paard staan? In een vorige blog heb ik de voorbenen beschreven, en nu is de achterhand aan de beurt.

De achterhand is zoals je vast wel weet de motor van je paard. Daar komt de energie om voorwaarts te gaan vandaan. Hier zit de kracht voor de zware dressuur oefeningen, de afzet van de sprong, het draagvermogen. Een paard wat de achterhand goed kan gebruiken (kan dragen) kan makkelijker aan de teugel lopen, kan beter zijn lijf gebruiken en ontlast zo de voorhand.

De perfecte stand bestaat niet. Maar je kunt er wel dichtbij in de buurt komen. Dus ook hier is het van belang dat de benen zo correct mogelijk onder het lichaam staan.

beenstanden paard. de achterbenen van je paard Rina froger sportpaardenmassage
Illustratie Renate Holtrop

Hoe dienen de benen van je paard te staan?

De achterbenen dienen goed onder de massa te staan. Je zou een rechte lijn moeten kunnen trekken vanaf de zitbeenderen via het spronggewricht naar het pijpbeen.

De voeten bekijk je via de “voetas”. Deze heeft in een ideale situatie een hoek van 45°. Staat de voet rechter omhoog dan is dit een steile kootstand, komt de kogel dichter bij de grond dan is dit week gekoot.

Hoe kun je afwijkende beenstanden herkennen?

Als je paard (vierkant) op de poetsplaats hebt staan, kijk dan eens hoe de benen van je paard staan. Ga op een afstandje naast je paard staan, staan de benen recht onder de schouder naar beneden? Staan ze wat meer naar achter onder de massa? Staat je paard met een holle knie, of staat de knie iets naar voren? Zijn de knieën gelijk?

Een aantal afbeeldingen ter illustratie.

beenstanden paard rinaf froger sportpaardenmassage
illustratie: Renate Holtrop

Achteraanzicht achterbenen.

  1. Ideale stand
  2. Bodem wijd
  3. Bodem nauw
  4. Franse stand, de hoeven staan naar buiten gedraaid.
  5. Toontreder, de voeten staan naar binnen gedraaid. 
  6. Koehakkig, de spronggewrichten  staan dichter bij elkaar, de voeten wijder.

Staan de achterbenen breed uit elkaar dan spreken we van een bodemwijde stand. Staan de benen dicht bij elkaar dan is het de bodemnauwe stand. De paarden strijken soms tijdens het lopen met de kogels langs elkaar.

Bij de Franse stand staan de benen tot aan het kootbeen recht en draaien daar naar buiten. Bij een toontreder is het net andersom en staat de hoef naar binnen gedraaid.

De koehakkige stand lijkt op X-benen. Het spaakbeen loopt vanaf de schouder schuin naar binnen, waarna het pijpbeen vanaf de knie naar beneden schuin naar buiten loopt.

Men spreekt van O-benen als het net andersom verloopt.

beenstanden paard
illustratie: Renate Holtrop

De voeten bekijk je via de “voetas”. Deze heeft in een ideale situatie een hoek van 45°. Staat de voet rechter omhoog dan is dit een steile kootstand, komt de kogel dichter bij de grond dan is dit week gekoot

Zijaanzicht achterbenen paard. Hoe staat jouw paard
Illustratie Renate Holtrop

Staan de achterbenen ver onder de massa (2) of staan ze ver achter de massa (3). Of is het de sabelbenige stand (4). Het spronggewricht staat goed onder de zitbeenderen maar vanaf hier staan de benen ver onder de massa. De benen krijgen zo de vorm van een sabel. 

Er zijn ook paarden die biljarderen. Dat wil zeggen dat het sprongewricht tijdens de beweging van binnen naar buiten draait. Je kunt je voorstellen dat afwijkingen in stand en of beweging schade kan toebrengen aan gewrichten, pezen en banden.

Hoe er rekening mee dat de stand van de benen invloed heeft op het vermogen van springen of dressuren.

De spieren

De stand van de paardenbenen heeft ook invloed op de bespiering van je paard en hoe ze deze gebruiken. Als de benen een afwijkende stand hebben kunnen de spieren overbelast raken en kan een massage helpen om ze weer los te maken. Zeker als er een correctie plaats vindt zoals ander beslag is een massage ter ondersteuning van de nieuwe beenstand een aanrader.

Wil je meer weten over sportmassage?

Lees dan een van mijn andere kennisartikelen of maak een afspraak voor een behandeling.