Geen sleutelbeen, maar wat dan?

Een paard heeft geen sleutelbeen. Bij de mens is dit een essentieel bot wat het schouderblad met het borstbeen verbindt. Het sleutelbeen zorgt er samen met het schouderblad voor dat je arm een vrijwel complete rotatie kan maken. Dieren/paarden hebben dit niet. Bij de paarden wordt de schouder doormiddel van de pectorale draagband bij het lichaam gehouden. Als een paard een sleutelbeen zou hebben zou hij niet kunnen springen. Door de krachten die dan vrijkomen zou het bot breken. Paarden hebben in plaats van een sleutelbeen een pectorale draagband.

Maar wat is dan de pectorale draagband? De Engelsen hebben er een heel mooie term voor “the thorasic sling”.

De pectorale draagband bestaat uit de spieren, ligamenten en fascia die de schouder en elleboog stabiliseren en verbinden met de ruggengraat, schoft en de ribben. Dit is een verbinding van zacht weefsel waardoor de schouderbladen makkelijk over de ribben en de romp kunnen glijden. Deze verbinding maakt ook het wijken mogelijk, het paard kan voorwaarts, zijwaarts bewegen.

Welke spieren zijn hierbij betrokken?

M. Pectoralis

De M. Pectoralis bestaat uit drie delen.  Er is de M.pectoralis descendens, de M. pectoralis transversus en de M. pectoralis profundus.

Deze spieren hechten aan op het borstbeen (sternum), het bovenbeen (humerus) en op het kraakbenige gedeelte van de ribben. Over een gedeelte van de M.pecotoralis profundus ligt de singel van het zadel. Deze spier kan hierdoor geïriteerd raken. 

Pectorale draagband paard rinafroger sportpaardenmassage
Bron: ABC of the horse
pectorale draagband paard sportpaardenmassage Rina Froger
Bron: ABC of the horse
pectoraledraagband paardenmassage Rina Froger
Bron: ABC of the horse

M. serratus ventralis

Deze spier heeft een gedeelte wat in de hals zit (cervicaal gedeelte) en een gedeelte wat op de romp zit (thoracaal gedeelte) De spier ondersteund de romp en tilt de hals (cervicale gedeelte) en de romp (thoracale gedeelte) op als het been op de grond staat.

Het gedeelte van de hals hecht aan op de voorzijde van het schouderblad en het kraakbenige gedeelte net schouderblad (cartilago scapulae) Het gedeelte van de romp hecht aan op de achterzijde van het schouderblad. Dit is de sterkste spier die het voorbeen met de romp verbindt.

Serratus ventralis paardenmassage Rina Froger
Bron: ABC of the horse

De spieren van de pectorale draagband tillen de borst op als ze samentrekken.

Als deze spieren sterker worden lijkt het als of het paard groter is geworden. De schoft komt omhoog.  Als door blessure de training minder wordt en de kracht in de spieren afneemt lijkt het alsof het paard kleiner is geworden. Je paard over obstakels/cavaletti laten stappen helpen om deze spieren sterker te maken. Om deze en andere spieren los te maken of te houden kun je met mij een afspraak maken voor een massage.