Het SI gewricht en de lumbosacrale overgang.
Je hebt er vast wel van gehoord en misschien weet je ook (ongeveer) aan te wijzen waar het zit: het SI-gewricht. Maar wist je ook dat het SI-gewricht vast kan zitten en/of scheef kan staan. Maar wat is het? Waar zit het precies? Wat is de functie? En welke spieren zijn erbij betrokken?
Het SI-gewricht heet voluit het sacro illiacaal gewricht. Het is onderdeel van de heup, de verbinding van heiligbeen en bekken. Via het SI-gewricht is het achterbeen verbonden met het heiligbeen en de vleugel van het bekken (ilium). Er zit bijna geen beweging in het SI-gewricht. Het wordt op zijn plaats gehouden door heel sterke ligamenten. Het is onderdeel van de lumbosacrale overgang.
De Lumbosacrale overgang
Waar de meeste beweging in zit is de lumbosacrale overgang. De lumbrosacrale overgang is een scharniergewricht en kan ongeveer 20° buigen. De overgang is tussen de laatste ruggenwervel en het heiligbeen. De Lumboscrale overgang is na de hals en de staart het meest flexibele gedeelte van de ruggengraat. Door de flexibiliteit in dit gewricht kan het paard zijn bekken kantelen voor de verzameling/galopperen of strekken bijvoorbeeld in het springen. Het kan niet roteren of zijwaarts bewegen.
Het is dus heel belangrijk dat dit gewricht ongehinderd kan functioneren. De spiergroepen van het SI-gewricht zijn hierbij betrokken.



Welke spieren spelen bij het SI gewricht (als een groep) een rol?
#1 De M. Iliacus
Deze spier zorgt voor buiging (flexie) van de heup en brengt het achterbeen naar voren. Hij begint aan de onderzijde van het ilium en loopt naar de trochanter minor, een aanhechtingspunt op het bovenbeen.

#2 De M. Psoas Minor
Ook deze spier zorgt voor buiging van het heupgewricht en brengt het achterbeen naar voren. De spier begint aan de onderzijde van de ruggenwervels T17-18 en loopt naar de binnenzijde van het bekken (ilium).

#3 De M. Psoas Major
Samen met de m. iliacus en m.psoas minor zorgt ook deze spier voor flexie van het bekken en het naar voren brengen en laterale rotatie van het achterbeen.
De spier hecht aan op de wervels van rib 17 en 18 en loopt dan naar het aanhechtingspunt op het bovenbeen.
Meestal hebben we het over de iliaspsoas, maar zoals je ziet bestaat deze “spier” uit meerdere spieren die ieder een ander aanhechtingspunt hebben. De spieren verrichten gezamenlijk het werk.

Massage de methode om los te blijven
De spieren van het SI-gewricht kunnen niet gemasseerd worden omdat ze diep in het lichaam zitten, maar ontspannen als de omliggende spieren ontspannen zijn. Alleen bij rectaal onderzoek door een dierenarts is het SI-gewricht te bereiken.
Om de spieren goed hun werk te laten doen moeten de omringende spieren die meer aan de oppervlakte liggen los en soepel zijn. Dit bereik je door je paard met regelmaat te laten masseren. Met massages bereik je dat spieren los blijven of los worden. En hoe losser de spieren zoveel makkelijker wordt je training.